Juellingsholm B&B


Juel'erne på holmen


Holm:Et stykke land eller plet, der hæver sig op over, er adskilt fra, udskiller sig fra omgivelserne; især om mark- eller engstykke, der er omgivet af vand, sump eller grøfter.(Ordbog over det danske sprog).



Herrene Mogens Juel og senere Jens Juel er knyttet til stedet. Jens Juel var rådmann (dvs. satt i rikets råd og er dermed blant rikets mest innflytelsesrike menn) og  talerstolen i Sdr. Omme kirke er donerte af Jens Jue

Derav navnet Juellingsholm!


Jens gifter seg med Anna Grubbe, som etter det historien forteller , får flyttet møllen fra nærliggende Møbjerg til Juellingsholm. Juellingsholm Mølle ble utskilt fra herregården i 1768 og ble da et selvstendig møllested.


JUELLINGSHOLM MØLLE


"Den, der vil bygge en mølle, skal eje dæmning og damsted således beliggende, at opstemningen ikke foranlediger, at vandet flyder over en andens ager og eng, og ikke med bagflod skader gamle møller, der har stået siden Arilds tid."

(Valdemar Sejrs Jyske Lov 1242).


Møllebruket ble flyttet fra Møbjerg rundt år 1600 av Anna Grubbe og har dermed vært et aktivt sted i nesten 350 år.

I 1943 ble imidlertid møllevirksomheten flyttet til Sdr. Omme by, hvor det var mulig å koble seg til jernbanen. Hele området rundt dagens Sdr. Omme Multisenter var dermed møllebrukets eiendom.

I 1975 ble all virksomhet solgt til Hedegaard A/S. I dag er eneste spor den nyanlagte vei Møllestien.



Mere info

Mølleriet omkring 1911
Voltmeter og amperemeter fra kraftværket
 Elværket Vejlevej 1961

JUELLINGSHOLM KRAFTVÆRK


Ved siden av den opprinnelige mølledriften ble det i 1906 etablert et kraftverk ved Juellingsholm mølle. Man malte dermed korn på dagtid og om kvelden kunne man slå det store overfallsjulet over på en jevnstrømsgenerator.I begynnelsen handlet det kun om strøm til eget forbruk, men etter ikke lenge fikk også nabogårdene lagt inn jevnstrømstrøm.

Det tok ikke lang tid før byens innbyggere ble med og 19. april 1911 kunne 18 av byens borgere sette sin underskrift som bevis på at de ville kjøpe strøm fra elektrisitetsverket på Juellingsholm Mølle de neste 15 årene.

I årene som fulgte fulgte landsbyene rundt etter i 1922 ble elektrisiteten alles eiendom. Håndverkerforeningen og Borgerforeningen inngikk i desember 1922 avtale med kraftverket om å levere Sdr. Omme by med elektriske gatelys. Sdr. Omme hadde sett lyset!


Strømforbruket var fortsatt jevnt økende og i 1932 innså man at kapasiteten til vannmøllen snart ville bli for liten.

Det ble derfor bygget nytt kraftverk i Sdr. Omme (bygningen ved siden av Meny), som kunne tas i bruk i 1937.

Arkitektonisk markerer bygget overgangen fra Bedre Byggeskikk-stil til funksjonalisme.

Til tross for utvidelsene var anlegget igjen på vei mot underskuddskapasitet og motorene ved kraftverket ble slått av for siste gang 26. oktober 1961.


Mere info

JUELLINGSHOLM FISKEOPPDRETT


På 1950-tallet var tiden forbi for  produksjonsformene innen mølleverk og elektrisitetsproduksjon som vannmengden på Juellingsholm kunne bidra med.

Det var selvsagt ikke det eneste stedet i Danmark hvor det nå var en mer eller mindre overflødig mengde vann produksjonsmessig, så på 1950-tallet dukket det opp et nytt fenomen, nemlig fiskeoppdrett.

Juellingsholm Oppdrett ble etablert i 1956 og utvidet over tid.1980- og 1990-tallet var tøffe år for oppdrettere. Stadig økende krav til miljøhensyn gjorde den tradisjonelle oppdrettsdriften vanskelig, og på begynnelsen av 1990-tallet ble Juellingsholm dermed pålagt å etablere et stort basseng på den opprinnelige oppdrettsjorda vest for oppdrettsdammene.

Bassenget utgjør i dag innsjøen ved Juellingsholm Mølle.

Oppdrettsgården ble definitivt avsluttet i 2006.

Mere info

Juellingsholm Dambrug 1966. Sylvest Jensen Luftfoto; Det Kgl. Bibliotek